Topprojecten
Elke maand lichten we hier een topproject uit de bouw of infra uit. Zo kun je zien wat de sector voor Nederland, de provincie, de gemeente, de wijk of de straat doet. Maar ook maak je kennis met het innovatieve karakter. Wist je dat er in de bouw en infra niet alleen met gereedschap maar ook met 3D-modellen of VR-brillen gewerkt wordt? Door mensen die ambitieus zijn in wat ze doen en trots zijn op hun werk!
Van kantoor naar luxe appartement? De bouw maakt het.
Bouwbedrijf De Nijs transformeert het voormalige kantoor van KPMG langs de A9 bij Amstelveen naar een luxe appartementencomplex.
Het gebouw is opgeknipt in drie delen en verbonden met loopbruggen. Zeker als een park over de snelweg is aangelegd, herken je het hier straks niet meer terug.
Duurzamere stadsverwarming? De bouw maakt het.
De stadsverwarming in de Utrechtse binnenstad is aan vervanging toe. De leidingen liggen er al zo'n veertig jaar in. Bovendien: 'De nieuwe leidingen zijn een stuk innovatiever,' vertelt Bas Besems, uitvoerder bij de Siers Groep. Toch kun je de oude leidingen niet zomaar weghalen.
Bodemdaling ongedaan maken? De bouw maakt het.
De bodem van het Groene Hart en andere veengebieden in Nederland daalt. Dat zorgt voor onaangename hoogteverschillen op straat, bij de voordeur en in de achtertuin. Bunnik Groep is gespecialiseerd in het ophogen van hele wijken. Onlangs verhoogden ze de wijk Waterrijk-Oost in Boskoop met maar liefst 50 centimeter. Hoe ze dat doen? Met het innovatieve schuimglas.
Het ziekenhuis van de toekomst? De Bouw maakt het!
Pal naast het station van Elst bouwt Bouwbedrijf Berghege een gloednieuw ziekenhuis. 'Het Rijnstate Ziekenhuis in Elst is het eerste ziekenhuis in Europa dat gebruik maakt van groene waterstof,' vertelt projectleider Martijn Luijpen vol trots. In het ziekenhuis van de toekomst kunnen patiënten straks terecht voor dagbehandelingen.
Een veilige Amsterdamse binnenstad? De Bouw maakt het
De kademuren in Amsterdam zijn aan een grondige renovatie toe. In opdracht van de gemeente Amsterdam en in samenwerking met Count & Cooper versterkt Beens Groep de kademuren, zodat de Amsterdamse binnenstad er weer zeker honderd jaar tegenaan kan.
Een van de grootste sluizen ter wereld? De Bouw maakt het
Schepen worden steeds groter. Daarom bouwt aannemerscombinatie Sassevaart een van de grootste sluizen ter wereld. Zo blijven de havens van Terneuzen en Gent ook in de toekomst goed bereikbaar. De Nieuwe Sluis in Terneuzen wordt 427 meter lang, 55 meter breed en 16,44 meter diep.
Groningen beter bereikbaar? De Bouw maakt het
De snelle groei van de stad Groningen ging bijna ten koste van de bereikbaarheid van de stad. Gelukkig legt bouwcombinatie Herenpoort de zuidelijke ringweg om, zodat ook jij Groningen in de toekomst snel in en uit kunt rijden. Samen met Jos Veneberg, adviseur verkeer, staan we op de grootste bouwplaats van het 12 kilometer lange project: het Julianaplein.
Een energieneutrale school? De Bouw maakt het!
Basisschool de Toermalijn in Wormerveer wordt energieneutraal. Ooms Bouw & Ontwikkeling realiseert een nieuw gebouw dat volledig in stijl is van het industriegebouw dat eerder op de plek stond. Daarbij wordt de zaagtandvorm van het dak gebruikt voor het bevestigen van zonnepanelen. 'Een gebouw als deze maak je maar één keer,' aldus projectleider Erik Celie.
Rotterdam en Lansingerland beter bereikbaar? De Bouw maakt het
Moet je met de auto regelmatig om Rotterdam heen? Dan rijd je binnenkort over 's werelds eerste energieneutrale snelweg met een tunnel. Bouwcombinatie De Groene Boog verlengt de A16 Rotterdam bij knooppunt Terbregseplein met 11 kilometer, waardoor de weg naadloos aansluit op de A13 bij Rotterdam The Hague Airport. Daardoor ben jij straks niet alleen sneller op je bestemming. Ook de leefbaarheid van de inwoners van Rotterdam en Lansingerland wordt met dit project vergroot. 'Het is gewoon gaaf om met elkaar iets moois te maken,' aldus Billie Peperkamp. Hij is uitvoerder van de toekomstige tunneltoerit van de Rottemerentunnel.
800 vluchtelingen huisvesten? De Bouw maakt het
Jarenlang bleef het oude PTT-gebouw vlak bij station Oost in 's-Hertogenbosch ongebruikt. Nu de Oekraïense vluchtelingenstroom naar Nederland op gang is gekomen, moeten razendsnel plekken gecreëerd worden om hen te huisvesten. 'In een week tijd hebben we zo'n tweehonderd kamers gerealiseerd,' aldus Maarten Crijns van bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen.
Renovatie Plesmanduin Den Haag
Wonen in een monument? De bouw maakt het! Maarten van der Zwan van van Wijnen vertelt hoe zij het voormalig KLM pand en Ministerie van VWS op Plesmanduin in Den Haag in opdracht van Impact Vastgoed renoveren tot 152 appartementen. “Dat hebben we toch maar mooi geflikt met z’n allen.”
Stil en duurzaam bouwen
Om meerdere verkeersstromen bij elkaar te laten komen wordt in Hoek van Holland een ovale rotonde gebouwd. De zogenoemde ovonde moet de doorstroming verbeteren en wordt voor 98% elektrisch gerealiseerd. Ruud van der Werff, uitvoerder bij Van der Werff Infra: 'Normaal staan er dieselmotoren om je heen, maar hier is het lekker stil.'