Renovatie Transformatie de Hogekamp, Enschede - Van Wijnen Oost B.V., Arnhem

Transformatie de Hogekamp, Enschede

Vele lichtingen studenten maakten zich sinds de jaren zestig het technische vak eigen in de Hogekamp aan Universiteit Twente (UT). Zeven jaar geleden verdween het onderwijs uit de Hogekamp, waarna de UT aan verschillende projectontwikkelaars vroeg een visie te schrijven voor een nieuwe functie van het faculteitsgebouw. Geen gemakkelijke opgave, want hoe transformeer je een oude kolos van bijna 25.000 vierkante meter naar een interessant object met een toegevoegde waarde voor het universiteitsterrein? Van Wijnen Projectontwikkeling Oost heeft heel goed gekeken waar dit gebouw bouwtechnisch geschikt voor is, welke vragen er in de markt spelen en of er een investeerder gevonden kon worden die de toekomstige Hogekamp wil exploiteren. 

 

445 zelfstandige wooneenheden en een conferentiehotel

De visie was helder: de UT heeft een internationaliseringsambitie en daarmee een toenemende stroom van buitenlandse studenten die in Enschede één of soms meerdere jaren komen studeren. Die hebben ook allemaal een tijdelijke verblijfsplek nodig. Buitenlandse studenten zijn anders dan de gemiddelde Nederlandse studenten die voor vier jaar een kamer zoeken. Die willen naar het centrum, nemen hun eigen meubeltjes mee en doen in het weekend de was bij pa en ma thuis. Buitenlandse studenten komen hier met niks, alleen een tandenborstel en wat kleding, maar hebben toch een kamer nodig die van alle gemakken voorzien is. Zo is het idee ontstaan om hier 445 zelfstandige wooneenheden te maken met alles erop en eraan. De te realiseren short stay faciliteit onderscheidt zich ten opzichte van de bestaande voorraad op de UT Campus door energiezuinige, volledig ingerichte en gemeubileerde zelfstandige studio’s en aanvullende diensten in algemene ruimtes. Camelot gaat de studenteneenheden exploiteren. 

 

Naast de studenteneenheden komt in het gebouw ook het U-Parkhotel (voorheen De Drienerburght) met 72 kamers, restaurant, bar, lounge en een uitgebreid nieuwbouw conferentiecentrum van 1000 m2.

 

Verduurzaming

Inmiddels is de Hogekamp helemaal gestript en is de buitengevel voorzien van een nieuw jasje in de vorm van aluminium puien. Ook het dak wordt vernieuwd. Daarmee wordt het pand ook een stuk energiezuiniger, van label G naar A. Binnen wordt het gebouw weer helemaal opgebouwd, met acht wooneenheden per dag. In juli 2018 worden de studenteneenheden en het hotel opgeleverd aan de eindgebruikers.

 

Bezoektijden: 10:00 - 16:00

Opleverdatum: Juli 2018

Rolstoeltoegankelijk Kindvriendelijk Catering
Bouw

Locatie (toon op Google Maps)
Veldmaat 10, Enschede, Overijssel